Dzień Kukurydzy 2B
![](http://sp1ino.pl/wp-content/uploads/2020/12/126432633_672997640085097_6648273559170362782_n.jpg)
W tym roku szkolnym klasa 2b zorganizowała sobie Dzień Kukurydzy. Uczniowie poznali etapy uprawy kukurydzy i różne produkty spożywcze z kukurydzy. Oglądali, a nawet smakowali różne produkty kukurydziane: wafle, chrupkie pieczywo, chrupki, kukurydza konserwowa czy kasza i mąka kukurydziana. W ramach pracy plastycznej stworzyli Stworka kukurydzianego. Najciekawszym momentem było poznanie procesu powstawania popcornu. Dzieci przyglądały się, jak powstaje popcorn w klasie, w specjalnej maszynie i były nim częstowane. Miały możliwość porównywania smaku popcornu solonego i tego bardziej zdrowszego, bez zawartości soli. Dzieci bardzo by chciały mieć częściej taki kukurydziany dzień. Wszystko odbyło się oczywiście zgodnie z zachowaniem wszystkich zasad bezpieczeństwa w czasie pandemii.