„Święto chleba i soli”
23 września 2014 roku w naszej szkole zorganizowano „Święto chleba i soli”. Celem imprezy było nawiązanie do tradycji Dożynek, ukazanie chleba i soli jako symbolu Ziemi Kujawskiej.
Uczniowie przygotowali informacje o odżywczych i etycznych walorach chleba-plonu pracy tutejszych rolników i piekarzy. Nie zabrakło słów na temat soli- białym skarbie Ziemi Kujawskiej. W drugiej części spotkania zaproszono młodzież do suto zastawionych stołów, na których królował chleb ze smalcem, ogórkiem i solą. Z apetytem degustowano także samo pieczywo. Powodzeniem cieszyły się również chrupiące kromki z dżemem, zrobionym przez podinowrocławskich producentów.
Smak i zapach kujawskich kulinariów komponował się z charakterystyczną scenografią, która pozwoliła uczniom stąpać po wiejskich ścieżkach i „znaleźć w bułkach, chlebach zapach ziemi, wiatru, nieba”. Symboliczne promienie słońca dodatkowo oddawały klimat imprezie. Czas Dożynek upłynął w takt tematycznych piosenek, wykonanych pod kierunkiem nauczyciela muzyki Michała Maciejewskiego.
W nawiązaniu do tematyki święta zorganizowano konkurs plastyczny, pt. „Chleb i sól darem Ziemi Kujawskiej”. Prace podkreśliły zainteresowania regionem i swojską duszę uczniów oraz zachwycały techniką i pomysłowością ich wykonania (wyniki konkursu).
Tegoroczne Dożynki były już kolejną imprezą tego typu w naszym gimnazjum.. Spotkanie uczyło szacunku do chleba i soli oraz pozwoliło uświadomić ich rolę w życiu człowieka. Było okazją do promocji i pielęgnowania dziedzictwa „Małej Ojczyzny”.
Organizatorzy dziękują inowrocławskim piekarniom: Piekarni Piotra i Macieja Jóźwiaków, Piekarni Zbigniewa Kuci, Piekarni Henryka Milocha i Piekarni MARTA za przekazanie pieczywa oraz IKS SOLINO za otrzymaną sól.
Organizatorzy: Dominika Kisielewicz, Dorota Gawron, Jadwiga Kozłowska- Długokecka.