STRAGAN Z WARZYWAMI
[mudslide:picasa,0,gim1ino@neostrada.pl,6080901515689126673,1,100c,left]
7 listopada 2014 roku w naszym Gimnazjum otworzono okazjonalny Stragan z warzywami. W ramach ogólnopolskiego programu Trzymaj formę już po raz kolejny zachęcano gimnazjalistów do racjonalnego odżywiania, które obok aktywnego stylu życia jest receptą na zachowanie zdrowia. Na ladzie szkolnego kramu królowały jesienne warzywa i owoce, które torowały drogę do zbilansowanej diety, bogatej w błonnik, składniki mineralne i najróżniejsze kombinacje witamin.
Uczniowie delektowali się kalafiorami, słodkimi jabłkami i orzechami. Zacytowane strofy z wiersza „Na straganie” Jana Brzechwy inspirowały do rozmów o zaletach i wyjątkowym smaku prezentowanych warzyw. Podczas spotkania przybliżono młodzieży pochodzenie i warunki uprawy kalafiora, cebuli, fasolki i innych spotykanych w Polsce warzyw. Zachęcano do codziennego sporządzania prostych owocowo- warzywnych dań, które wzmacniają przemęczony uczniowski organizm. Dzięki udzielanym radom wszelkie posiłki z udziałem warzyw będą smaczne, zastąpią każdą niezdrową przekąskę i z pewnością znajdą zwolenników wśród tych, którzy wciąż stronią od fasolki czy kabaczka.
Warzywa degustowane podczas imprezy przekazało Gospodarstwo Rolne Państwa Łuczaków z Rąbinka.
Organizatorzy: Dominika Kisielewicz, Jadwiga Kozłowska- Długokęcka, Jacek Kubiak
[mudslide:picasa,0,gim1ino@neostrada.pl,6080901515689126673]