Projekt edukacyjny „Trzymaj formę!”
Cel główny: edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki.
Cele szczegółowe obejmują:
- pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka,
- kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną,
- dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych,
- promowanie zdrowego stylu życia z uwzględnieniem diagnostyki chorób żywieniowych,
- kształcenie nawyków dzielenia się nabytą wiedzą z rówieśnikami i dorosłymi.
Czas trwania: październik 2015 – maj 2016
Adresaci : uczniowie gimnazjum ( klasy I –III ) i ich rodzice
Realizatorzy projektu: uczniowie gimnazjum , nauczyciele
Harmonogram działań na rok szkolny 2015/2016
Zadania do realizacji |
Termin |
Osoby odpowiedzialne |
Uwagi |
KSZTAŁTOWANIE WŁAŚCIWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH UCZNIÓW I ICH RODZIN |
|||
1. Zapoznanie z założeniami projektu – zaplanowanie i propozycja zadań. | październik | koordynator | |
2. Obliczanie swojego BMI (Body Mass Index). | październik | D. Gawron | |
3. Przeprowadzenie ankiety w celu uzyskania informacji na temat nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej uczniów. | listopad | M. Felska | |
4. Omówienie zasad prawidłowego odżywiania, piramidy żywieniowej i talerza zdrowia – wykonanie plakatów. | listopad
luty |
D. Gawron,
nauczyciele j. obcych |
|
5. Sporządzenie surówek i sałatek z warzyw i owoców w czasie zajęć ( ustalenie przepisów i przygotowanie produktów z rodzicami). | październik -listopad | D. Gawron | |
6. Przygotowanie gazetki na temat: Jakich informacji dostarczają etykiety produktów spożywczych? | marzec, kwiecień | M. Felska | |
7. Organizacja szkolnego konkursu wiedzy o zdrowym odżywianiu. | luty | M. Felska, D. Gawron | |
8. Przygotowanie prezentacji multimedialnej – chemiczne składniki żywności . | maj | K. Grod | |
9. Organizacja konkursu plastycznego – ‘Rodzino-Trzymaj formę’. | luty-marzec | M. Maciejewski | |
10. Pedagogizacja rodziców:
– prezentacja multimedialna-zbilansowana dieta i zasady odżywiania młodzieży, -rozdanie ulotek „Co każdy rodzic wiedzieć powinien o żywieniu i aktywności fizycznej”. |
grudzień-kwiecień | wychowawcy klas | podczas zebrania z rodzicami |
11. Organizacja happeningu prozdrowotnego – prezentacja walorów odżywczych owoców i warzyw. | marzec | D. Kisielewicz
D. Gawron M. Felska |
|
12. Przygotowanie gazetki na temat konsekwencji nieprawidłowego odżywiania, anoreksja, bulimia. | grudzień | M. Felska | |
13. Organizacja ‘Dnia zdrowej rodziny’. | maj | wychowawcy klas
A. Augustynowicz |
|
PROPAGOWANIE SYSTEMATYCZNEJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ |
|||
14. „Sport dla każdego” –wykonanie testów sprawności i wydolności fizycznej – prezentacja wyników w formie plakatu. | październik-grudzień | Nauczyciele wf | |
15. Przygotowanie zestawu ćwiczeń na gimnastykę śródlekcyjną. | grudzień | D. Gawron | |
16. Doskonalenie nauki pływania. | cały rok | Nauczyciele wf | |
17.Doskonalenie jazdy na łyżwach. | grudzień- luty | Nauczyciele wf | |
18. Udział w zajęciach pozalekcyjnych – SKS. | cały rok | Nauczyciele wf | |
19. Organizacja wewnątrzszkolnych zawodów pływackich. | marzec | Nauczyciele wf | |
20. Udział w klasowych rozgrywkach sportowych. | według harmonogramu | Nauczyciele wf | w ramach projektu: Super klasa. |
21. Organizacja Dnia Sportu. | maj | Nauczyciele wf | |
22. Udział w rajdach i pieszych wycieczkach. | według harmonogramu | J. Ekert
B. Wiśniewska-Kruszka |
|
23. Podsumowanie działań: prezentacja prac, rozdanie ulotek i broszur.
|
maj | A. Krysiak,M. Felska
D. Kisielewicz |