Realizujemy program Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”
24 marca 2015 roku w naszym Gimnazjum odbył się happening prozdrowotny „Witaminy na wiosnę”. Imprezę zorganizowano w ramach V edycji programu edukacyjnego Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”. Program zachęca gimnazjalistów do smacznego i zdrowego odżywiania, wspólnego spożywania posiłków i samodzielnego gotowania, kształtuje postawę proekologiczną oraz promuje ideę niemarnowania żywności.
Imprezę celowo zorganizowano z początkiem wiosny, która kojarzy się z nowymi postanowieniami, a organizm ludzki potrzebuje witamin i energii. Podczas happeningu promowano więc warzywa i owoce jako podstawę zdrowych nawyków żywnościowych i zdrowego stylu życia. Degustowano sałatki i surówki wykonane samodzielnie przez uczniów. Na wiosennym stole przygotowano także jabłka, świeże soki i marchewkowe chipsy. Cebulę ukazano jako źródło witamin, mikroelementów oraz warzywo, które wzmacnia ludzki organizm, co cenne zwłaszcza po zimowej porze.
Degustacji witamin sprzyjały piosenki i teledyski z wizerunkami najpopularniejszych warzyw i owoców. Rozdawano książki kucharskie „Żyj smacznie i zdrowo” z przepisami na wszystkie zalecane w ciągu dnia posiłki oraz cennymi radami dietetyka i kucharza. Kulinarne spotkanie było okazją do spożywania dobrego i zdrowego jedzenia, ale także szansą na rozsmakowanie niejadków w szerokiej palecie warzyw i owoców. Na twarzach młodzieży zagościł zdrowy uśmiech!
Warzywa i owoce spożywane podczas imprezy przekazały firmy: VEGRO, AGROS i FRUITINO, którym organizatorzy serdecznie dziękują.